wtorek, 29 listopada 2011

Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym

Składniki

Składniki na pulpety:



0,5 kg mięsa mielonego indyczego, np. DUDA;
1 jajo;
bułka tarta;
2-3 szkl. rosołu z kostki;
ewentualnie odrobina kaszy manny;
przyprawy (majeranek, sól, pieprz, co kto lubi).

Składniki na sos:



2 łyżki masła;
1,5 - 2 łyżki mąki;
śmietana słodka - sporo;
mały pęczek świeżego koperku;
przyprawy (vegeta, pieprz).




Przygotowanie

     Mięso łączymy z pozostałymi składnikami i doprawiamy jeżeli trzeba, formujemy niezbyt duże pulpeciki. Na petelnię wlewamy rosół i doprowadzamy do wrzenia, wkładamy pulpety i dusimy jakieś 20 min.

      Masło roztapiamy w garnku i dodajemy mąkę, mieszamy żeby nie było grudek. Zalewamy rosołkiem, który pozostał z gotowania pulpetów - dolewamy jeżeli trzeba wody (ja zawsze dolewam). Następnie dodajemy śmietanę i dosypujemy pokrojony koperek. Doprawiamy. 

                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz