niedziela, 16 października 2011

Łagodny, aromatyczny sos do spaghetti

Składniki

1 kg dojrzałych pomidorów, 2 średnie cebule, 2-3 ząbki czosnku, bazylia świeża lub suszona, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz wg uznania



Przygotowanie

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek. Pokroić w średnią kostkę razem z pestkami. Cebulkę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zgnieść nożem tak, by ząbek był cały. 2. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Na skwierczący tłuszcz wrzucić cebulkę i smażyć, aż się lekko zeszkli. Dodać pomidory i dusić, aż zmiękną i się rozpadną. Wtedy wrzucić całe, zgniecione ząbki czosnku. Podusić ok. 20 min. i dodać bazylię. Dusimy całość do momentu, gdy sos na tyle się wysmaży, że będzie miał gęstą konsystencję. Przyprawić solą i pieprzem, a przed podaniem wyjąć ząbki czosnku (mają dawać jedynie aromat). Serwować z makaronem, najlepiej spaghetii. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz