sobota, 29 października 2011

Szarlotka - moja ulubiona

Składniki

  1 budyń waniliowy (bez cukru)
  0,5 szklanki cukru (do ciasta)
  0,5 szklanki cukru (do białek)
  3 szklanki mąki
  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  25 dkg.margaryny
  5 jajek
  ok.1kg.jabłek
  1 cukier waniliowy



Przygotowanie

  *mąkę,margarynę,cukier,proszek do pieczenia,żółtka-zagnieść.
  Kulkę ciasta zawinąć w folię i na 1 godż.włożyć do lodówki.

  *jabłka obrać,pokroić w kostkę ,dodać cukier waniliowy i  przesmażyc 5 min.

  *białka ubić z cukrem,dodać proszek budyniowy,wymieszać

  *na blaszce wyłożyć 3/4 ciasta ,na to dać przesmażone jabłka ,następnie wylać pianę budyniową a na to pokruszyć pozostałe ciasto.

  Piec w 180st./50min.  blaszka 25cm/35cm

                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz