niedziela, 23 października 2011

Kule rybno-ziemniaczane

Składniki

0,5 kg rybnych filetów,
0,5 kg ziemniaków pozostałych po obiedzie,
jajko,
3 łyżki szczypiorku (ja daję czasem więcej, bo go uwielbiam),
sól, pieprz,
pół łyżeczki suszonej bazylii,
pół łyżeczki czosnku granulowanego,
olej,
tarta bułka

Uwaga: mozna użyć jeszcze innych przypraw, np.: słodka papryka, kminek, oregano.



Przygotowanie

Rybę smażymy na patelni (mozna ją też ugotować) i łączymy z ziemniakami. Rozdrabniamy całośc tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajo i szczypior. Wszystko doprawiamy. Formujemy kulki, obtaczamy je w bułce i smażymy na złoto. Najlepiej smakują z surówką z pora.

                      
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz