poniedziałek, 24 października 2011

Ciasto kokosowe z bułką- inny przepis

Składniki

Gotowy spód biszkoptowy lub biszkopt upieczony według własnego przepisu Masa:           - 2i 1/2 szklanki mleka
          - 250 g wiórków kokosowych
          - margaryna KASIA - cala kostka
          - 3 duże bułki pszenne ( te po 100 g )
          - 2 żółtka
          - cukier waniliowy
          - 0,5 szklanki cukru ( można więcej )



Przygotowanie

Z bułek wydłubac biały środek, trzeba to zrobic dośc dokladnie. Skórkę odrzucic. Te środki namoczyc w 1 i 1/2 szklanki mleka, następnie zmiksowac to na papkę. W osobnym naczyniu utrzec margarynę z żółtkami. Resztę mleka, cukier , cukier waniliowy oraz wiórki gotowac około 5 minut czasem mieszając i pozostawic do ostygnięcia. Do wystudzonej masy kokosowej dodac zmiksowane bułki i margarynę, wszystko razem zmiksowac na gładko. Masę wyłożyc na biszkopt, wierzch udekorowac uprażonymi na maśle wiórkami. Schłodzic w lodówce.
MOżna na biszkopt przed nałożeniem masy położyc cząstki brzoskwiń lub ananasów z puszki, a biszkopt nasączyc sokiem z tych owoców lub alkoholem.


Ciasto to od dawna jest ulubionym przysmakiem mojej rodzinki, dlatego też często je wykonuję. Przepis ten jest podobny do tego podanego przez Ilkę76 ale troszkę inny. I mówię wam że w smaku oba są rewelka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz