środa, 19 października 2011

Chleb pszenno żytni z maszyny automat

Składniki

Mąka pszenna typ 550 550g
Mąka żytnia typ 720 150g
Woda 150ml
Żurek 200ml
Sól 2 łyżeczki
Miód 2 łyżeczki
Drożdże świeże około 12g (1/10 z paczki 100g)





Przygotowanie


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy przesianą! mąkę żytnią, wkładamy np. do piekarnika. Najlepiej na noc! (Można też do maszyny na co najmniej 2godz.) Wyrośnięte drożdże wkładamy do maszyny dodajemy żurek(nie zimny tylko letni), miód, pszesianą mąkę pszenną oraz sól. Włączamy program podstawowy np. normal około 3godz. Chleb duży, wypiekanie średnie.

Przepis można dowolnie modyfikować zamiast miodu-cukier, żurek zastąpić wodą . Można zrobić na samej pszennej tylko trzeba zmniejszyś ilość mąki o około 50 -100g oraz wody 20-40ml żeby nie "wyszedł"
Dodam że ilość składników jest do dużej maszyny na dwa mieszadła!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz