piątek, 14 października 2011

Pikantne cebulaczki ciasteczka

Składniki

50 dag  chudego   twarogu
50 dag  cebuli
2 czubate  szklanki  maki
2 dag drozdzy
3/4  (  trzy  czwarte)  szklanki  mleka
pol  lyzeczki  cukru 
sol
2 lyzki  oleju
1 jajko
1 lyzka  masla lub  margaryny
bialy  pieprz , mielony  kminek
maka  do  posypania



Przygotowanie

1. Mleko podgrzac. Wkruszyc do  niego  drozdze  i  poczekac  az  sie rozpuszcza.Make przesypac  do  miski .Dodac do  niej  mleko z drozdzami , troche soli , cukier  i  olej . Wszystko zagnesc na  gladkie  ciasto i  pozostawic  pod przykryciem w  cieplym  miejscu na 20 minut  aby  wyroslo.
2. Na  mase twarogowa utrzec  twarog , jajko tluszcz i  szczypte soli . Cebule obrac , pokroic  w  krazki i  dodac do  masy  twarogowej . Doprawic dobrze na  ostro sola , pieprzem i  kminkiem .
3.Ciasto drozdzowe  zagniesc  jeszcze  raz . Rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na  grubosc ok. 1 i 1/2  cm. Wycinac krazki (  ja   wycinam  szklanka)
Kola z  ciasta ulozyc na  wylozonej  pergaminem blasze . Na ciasto wylozyc mase cebulowo-twarogowa . Jeszcze raz pozostawic  na 10  minut do  wyrosniecia . Ciastka piec w  uprzednio nagrzanym do 200 stopni piekarniku .Piec ok.  15  min. na  zloty  kolor .  SMACZNEGO !!!

Bardzo dobry dodatek  do  piwa

Przepis  pochodzi  z TINY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz