niedziela, 9 października 2011

Warkocze śniadaniowe

Składniki

Składniki:
 

0,5 kg mąki (plus 1 szklanka do wyrabiania)
1 szkl. letniego mleka
2 dkg drożdży
2 jajka
2 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko do smarowania
5 dkg roztopionej margaryny



Przygotowanie

Sposób wykonania:

1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mleka, zostawić do wyrośnięcia.
2. Jajka roztrzepać dodać: mleko, cukier, olej, mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże.
3. Po wymieszaniu, wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać rękami (jak na kluski) podsypując mąką, aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
4. Po wyrobieniu uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 min.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę i podzielić na 9 kulek, każdą posmarować roztopioną margaryną i formować wałki dł. ok. 30cm.
6. Biorąc po trzy wałki zlepić końce i zapleść warkocze, końce zawijając pod spód. Wyłożyć na posmarowaną blachę., zostawić na ok. 15 min. aż podrosną.Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać makiem (sezam, kruszonka)
7. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.

SMACZNEGO !!!

Można ciasto podzielić na większą ilość kulek i wtedy wyjdzie więcej mniejszych warkoczy (tak jak na zdjęciu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz