sobota, 22 października 2011

PRZEPYSZNY KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM z serem

Składniki

3 pojedyncze piersi z kurczaka (ewentualnie 2 podwójne)
1 duża cebula
makaron (najlepiej rurki)
kosta sera żółtego np GOUDA (starta na tarce na dużych okach)
1 kubek śmietany 18%
bazylia, wegeta, pieprz, może być troche curry
3 ząbki czosnku
 olej lub oliwa z oliwek
dodatkowo mogą być pieczarki- 30dag pogrojone w drobną kosteczkę



Przygotowanie

piersi z kurczaka pokroić w kostki, cebulę w drobną kosteczkę, podsmażyć na patelni aż kurczak się zarumieni, można dobrawić pieprzem, czerwoną papryką

makaron ugotować al dente (pół twardy)

gotowego kurczaka z cebulką wymieszać z makaronem

do kubka ze śmietaną dodać2 łyżeczki bazylii, trochę wegety, curry oraz rozdrobniony czosnek.
Ja czosnek uwielbiam, więc daję go dużo, żeby sos był śmietanowo-czosnkowy.

zalać śmietaną mieszaninę i dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obficie posypać z wierzchu  startym serem.

Piec ok 35minut w 180stopniach.

Jeśli wybieracie wersję z pieczarkami, to pokrojone pieczarki podsmażyć na oliwie lub na masełku aż ściemnieją i zmiękną. dodać do ugotowanego makaronu i do podsmażonego kurczaka. Reszta przepisu nie ulega zmianie :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz