czwartek, 13 października 2011

Pierogi leniwe

Składniki


50 dag sera twarogowego,
15 dag mąki,
4 jajka,
3 dag masła lub margaryny,
5 dag mąki do posypania stolnicy,
szczypta soli,
8 dag masła lub margaryny do polania pierogów,
2 dag zrumienionej na sucho tartej bułki.

 




 





Przygotowanie

Ser przetrzeć przez druciane sitko lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. 3 dag masła lub margaryny utrzeć, dodając kolejno po jednym żółtku. Połączyć to z serem i utrzeć na gładką masę. Do tej masy dodawać mąkę i wciąż mieszać. Dodać szczyptę soli. Ubić pianę z białek, dodać do masy i lekko wymieszać. Posypać stolnicę mąką, wyłożyć na nią masę, uformować gładki wałek o średnicy 3 cm, lekko go spłaszczyć, pociąć na odcinki o długości 3 cm i ugotować. Po ugotowaniu nie przelewać pierogów gorącą wodą, lecz zostawić na cedzaku, aby osiąkły. Podawać posypane zrumienioną na sucho tartą bułką i polane gorącym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz