Składniki
CIASTO BIAŁE
15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki przennej
20 dag cukru kryształu
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek
CIASTO CIEMNE
6 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
SER
1 kg sera (półtłustego)
1 szklanka cukru kryształu
6 żółtek
3/4 kostki margaryny
1 budyń waniliowy (śmietankowy)
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie
WYKONANIE - CIASTO BIAŁE
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ubijać aż się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.
WYKONANIE - CIASTO CIEMNE
Przygotować jak na biszkopt.
PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA
Blachę wyłożyć papierem, natłuścić. Nakładać ciasto łyżką na przemian - łyżka ciemnego, łyżka białego. Piec w tem 180 stopni przez ok 45 minut. Po upieczeniu przekroić na trzy równe części.
WYKONANIE - SER
Malakserem utrzeć ser, cukier i margarynę i żółtka (jak na sernik). Ser postawić na ogniu, zagotować. W mleku rozpuścić budyń wlać do masy serowej, ponownie zagotować ciągle mieszając. Uważać aby się nie przypalił!
Na wystudzony placek wyłożyć gorącą masę serową.
Placek-ser-placek-ser-placek. Lekko docisnąć. Odstawić do wystygnięcia.
UWAGI
Siasto ciemne jest rzadsze od białego, dlatego proponuję pierw nałożyć na blachę łyżką porcje ciasta białego, a pomiędzy ciemne wtedy mniej się rozleje po blaszce.
Przepis dostałam od koleżanki z pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz