sobota, 15 października 2011

Sernik ten Łaciaty ;)

Składniki

CIASTO BIAŁE



15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki przennej
20 dag cukru kryształu
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 białek

 


CIASTO CIEMNE



6 jaj
3/4 szklanki cukru kryształu
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao



SER



1 kg sera (półtłustego)
1 szklanka cukru kryształu
6 żółtek
3/4 kostki margaryny
1 budyń waniliowy (śmietankowy)
1/2 szklanki mleka




Przygotowanie

WYKONANIE - CIASTO BIAŁE

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ubijać aż się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać.

WYKONANIE - CIASTO CIEMNE

Przygotować jak na biszkopt.

PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA

Blachę wyłożyć papierem, natłuścić. Nakładać ciasto łyżką na przemian - łyżka ciemnego, łyżka białego. Piec w tem 180 stopni przez ok 45 minut. Po upieczeniu przekroić na trzy równe części.

  

WYKONANIE - SER

Malakserem utrzeć ser, cukier i margarynę i żółtka (jak na sernik). Ser postawić na ogniu, zagotować. W mleku rozpuścić budyń wlać do masy serowej, ponownie zagotować ciągle mieszając. Uważać aby się nie przypalił!

Na wystudzony placek wyłożyć gorącą masę serową.  

Placek-ser-placek-ser-placek. Lekko docisnąć. Odstawić do wystygnięcia.

 

UWAGI

Siasto ciemne jest rzadsze od białego, dlatego proponuję pierw nałożyć na blachę łyżką porcje ciasta białego, a pomiędzy ciemne wtedy mniej się rozleje po blaszce.

Przepis dostałam od koleżanki z pracy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz