wtorek, 11 października 2011

babka mamuchny

Składniki

5 jaj
mąki tyle ile ważą wszystkie jaja
cukru tyle ile ważą wszystkie jaja
masłA\a tyle ile ważą 4 jaja
oleju tyle ile waży 1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny / olejek cytrynowy
kieliszek spirytusu

łyżka mąki ziemniaczanej w zamian za łyżkę mąki przennej

tłuszcz do wysmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki
cukier puder lub polewa czekoladowa do polania



Przygotowanie

mąkę przesiać i odłożyć 1 łyżkę a w zamian dodać łyżkę mąki ziemniaczanej

Masło i cukier utrzeć do białości (można w makutrze albo malakserze - wiadomo, że w malakserze szybciej)

dodawać po 1 żółtku i ucierać do roztarcia cukru

Dodać mąkę (najlepiej po 1 łyżce), kieliszek spirytusu

ubić pianę z białek i powoli dodawać (teraz najlepiej mieszać to dużą łyżką, żeby ciasto było pulchne)

wylać do blaszki (wąskiej) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bulką

piec w piekarniku ok 50 minut w temperaturze 200 stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz