piątek, 14 października 2011

Śliwkowiec - bananowiec

Składniki

- placek murzynka w prostokątnej formie ( ok 1,5 cm grubości)


Krem śliwkowy:
- paczka śliwek suszonych ( ok. 200 g)
- 0,5 kg lub duży słoik : powiedeł, konfitury lub marmolady truskwakowej, jeżynowej, porzeczkowej lub dżemu domowego ( nie kupnego, bo ten jest za żadki)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Krem bananowy:
- 3 banany miękkie i dojrzałe

- sok z 2 cytryn
- 3/4 szkl cukru
- 300 g sera twarogowego
- 100 ml gęstej śmietanki ( może być kwaśna)
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl gorącej wody

Wierzch :
- puszka mandarynek ( 450 ml)
- 1 szkl wody

- 3 łyżki cukru

- galaretka pomarańczowa



Przygotowanie

1. Przygotować krem śliwkowy: Posiekać suszone śliwki, wymieszać z konfiturą i zagotowąc na ogniu. Ciągle gotując na małym ogniu wrzucać po trochu czekoladę, aż się wszystko całkowicie, ładnie rozpuści.

2. Placek nasączyć. Włożyć do blachy i wylać gorący krem śliwkowy, wygładzić.

3. Krem bananowy: zmiksować banany z sokiem cytrynowym i cukrem. Serek zmielić trzykrotnie, zmiksować ze śmietanką, wlać delikatnie pęczniejącą żeltynę. Dodać do bananów i połączyć w krem. Masę wyłożyć na wierzch kremu śliwkowego.

4. Odsącyć mandarynki, z soku i wody zrobić galaretkę. Na wierzchu kremu bananowego układać mandarynki i zalać tężejącą galaretką.

Smacznego!



Za zdjęcia serdecznie dziękuję luci75

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz