niedziela, 16 października 2011

Nadzienie orzechowe do rogalików drożdżowych

Składniki

Warianty:


A/ 25 dag łuskanych orzechów włoskich


20 dag cukru


2 łyżki miodu


cynamon


2 żółtka


B/ 2 białka


1/2 szklanki cukru


1 1/2 szklanki mielonych orzechów



C/ 8dag orzechów włoskich


2 łyżki rodzynek


5 dag masy marcepanowej


1 łyżka cukru


1 łyżka rumu


1 łyżka soku z cytryny


1 łyżka masła





Przygotowanie

Wariant A/

Orzechy zemleć w maszynce, dodać cukier, cynamon miód i razem wymieszać.

WariantB/

Białka ubić z cukrem na końcu dodać orzechy i wymieszać.

WariantC/

Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni. Przestudzić, połączyć z rodzynkami, masą marcypanową, cukrem sokiem z cytryny rumem i masłem.

Opracowano na podstawie gazet kobiecych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz