środa, 26 października 2011

Leszcz pieczony z warzywami i ziołami

Składniki

1 duży oczyszczony leszcz (około 1,80 kg) (leszcza można zastąpić karpiem)
1 duży por
1 duża marchew
2 cebule
1 puszka kukurydzy (ok. 350g)
4 ziemniaki
sól, pieprz
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sok z cytryny
przyprawa ziołowa do ryb lub własna kompozycja ziół
mielona papryka ostra lub słodka
mąka
bułka tarta





Przygotowanie

Leszcza umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1 godz do lodówki.
W międzyczasie oczyścić i obrać warzywa. Pora i marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w cząstki, cebulę w dowolne kawałki. Kukurydzę odsączyć na sitku.
Wyjąć rybę, natrzeć lekko mąką. Polać masłem wymieszanym z oliwą z oliwek. Posypać lekko bułką tartą wymieszaną z przyprawą ziołową do ryb i mieloną papryką.
W środek ryby napchać pokrojonego pora, warzywa i ziemniaki, wymieszać razem. Można dodać jeszcze inne warzywa, takie jakie lubimy. Ułożyć rybę w naczyniu do zapiekania, obok ułożyć resztę warzyw. Wszystko skropić oliwą z masłem. Przykryć wierzch folią aluminiową. Piec w 180 st C około 30 min. Następnie zdjąć folię i zapiekać, aż ryba i warzywa ładnie się zrumienią.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz