sobota, 8 października 2011

Zapiekanka kapuściana w dwóch odsłonach wg M&Ł

Składniki

Zapiekanka w sosie śmietanowo - koperkowym:


3 duże ziemniaki młode
ćwiartka młodej kapusty
200g mięsa mielonego
200ml śmietany 18%
1 cebula
2 ząbeki czosnku
pół pęczka świerzego koperku
szklanka bulionu (może być z kostki)
przyprawy: warzywko, pieprz, słodka i ostra papryka
tłuszcz do smażenia

Zapiekanka w sosie pomidorowym:


3 duże ziemniaki
ćwiartka młodej kapusty
200g mięsa mielonego
200ml przecieru pomidorowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
przyprawy: warzywko, pieprz, ostra i słodka papryka, bazylia
tłuszcz do smażenia









Przygotowanie

Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z jakieś kolorowej gazety, gdzie proponowali zapiekankę z kapusty, boczku i ziemniaków. Po wypróbowaniu stwierdziłam, że brakuje jakiegoś sosu. Nie mogłam przewidzieć z jakim będzie smakować lepiej, wypróbowałam oba, które przyszły mi do głowy. Efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam te zapiekanki tym, którym znudziła się już kapusta w formie gołąbków lub zapiekanej.

Zapiekanka w sosie śmietanowo - koperkowym:
ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso mielone dodajemy do niego warzywko lub sól oraz posiekany czosnek i cebulę smażymy wszystko do miękkości cebuli, podlewając od czasu do czasu bulionem następnie przyprawiamy mięso podanymi przyprawami tak by miało dość intensywny smak kapustę szatkujemy ugotowane ziemniaki kroimy w talarki śmietanę solimy i pieprzymy oraz dodajemy do niej koperek naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem na dnie układamy połowę kapusty następnie kładziemy połowę ziemniaków następnie połową podsmażonego mięsa mielonego polewamy połową ilością śmietany z koperkiem następnie znów kładziemy kapustę, potem mięso i ziemniaki i na koniec śmietana z koperkiem wstawiamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 80min (co jakiś czas kontrolujemy czy się nie przypala)
Zapiekanka w sosie pomidorowym:
ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy mięso mielone dodajemy do niego warzywko lub sól oraz posiekany czosnek i cebulę oraz posiekaną marchewkę smażymy wszystko do miękkości cebuli, podlewając od czasu do czasu bulionem podlewamy przecierem pomidorowym następnie przyprawiamy mięso podanymi przyprawami tak by miało dość intensywny smak (konsystencja tego sosu powinna być niezbyt gęsta) kapustę szatkujemy ugotowane ziemniaki kroimy w talarki naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem na dnie układamy połowę kapusty następnie kładziemy połowę ziemniaków następnie połową sosu mięsnego następnie znów kładziemy kapustę, potem mięso i ziemniaki wstawiamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 80min (co jakiś czas kontrolujemy czy się nie przypala)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz