sobota, 22 października 2011

mus z bakłażana

Składniki

50 dag bakłażanów
sok z cytryny
4 duże ząbki czosnku
łyzeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
1/3szklanki oliwy
2 żółtka
2 łyzki śmietanki tortowej 36% (niekoniecznie)




Przygotowanie

Umyc bakłażany, osuszyc i nakłuc widelcem w wielu miejscach.
Włożyc na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C.
Na 6-7 minut przed końcem pieczenia dołóżyc nieobrany czosnek.
Obrac bakłażany i czosnek.
Zmiksowac z żółtkiem, sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Na końcu dolac oliwę, miksując na wolnych obrotach.
Ubic śmietankę na sztywno i połączyc ją delikatnie z musem.
Schłodzic w lodówce.


RADY
Mus najlepiej przygotowac dzień przed podaniem, aby dobrze się schłodził w lodówce, a smaki dokłanie się przemieszały.
Kupuj bakłażany twarde,bez zmarszcze.

JAK PODAWAC
Mus powinien byc koniecznie dobrze schłodzony.
Dobre dodatki to świeża bagietka, cząstki pomidorów i czarnych oliwek.
Mus możesz posypac posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz