środa, 12 października 2011

Makaron zapiekany z pulpecikami

Składniki

Dla 4 osob:

400g makaronu ( obojetnie jaki typ )
Do 0.5 kg miesa mielonego wolowego (zaleznie od apetytu)
2 puszki pomidorow w kawalkach lub w calosci (nie sos pomidorowy)
Troche sera zoltego lub mozzarela do posypania makaronu
1/2 bulki
1 jajko
5 zabkow czosnku
sol
pieprz
troszke maki
olej z oliwek



Przygotowanie

Pulpeciki:
Namoczyc bulke.
Mieso wymieszac z surowym jajkiem, sola, pieprzem, 2 posiekanymi zabkami czosnku i odsaczona bulka.
Uformowac malutkie kuleczki o srednicy 3-4cm.
Optoczyc w mace.

Sos:
Wlac troche oleju do glebokiej patelni, wzucic 3 przekrojone na pol zabki czosnku (nie wrzucac czosnku na goracy olej, spali sie i nie odda smaku) Jak czosnek sie zarumieni wrzucic pomidory i zmniejszyc troche ogien, posolic popieprzyc do smaku. Przykryc i dusic mieszajac i dodajac odrobine wody co jakis czas. Po 10 min wlozyc pulpeciki i dusic z sosem nastepne 10 min. 

Ugotowac makaron al dente, wrzucic do sosu i wymieszac delikatnie.

Przelozyc wszystko do blaszki i posypac serem zoltym, wlozyc do piekarnika na ok 10 min tak zeby z sera zrobila sie zolta skorupka (piekarnik nagrzac do max 200 st)

Zaleznie od smaku mozna dodac do sosu wazywa np: pieczarki, marchewka czy seler naciowy...

SMACZNEGO



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz