Składniki
1/2 kostki margaryny
1szkl.cukru
2 szkl. mąki
4 zółtka
4 białka (ubić na sztywną pianę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
5 łyżek śmietany
kakao
Przygotowanie
Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić aby wystygła.
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać margarynę (wystudzoną), ubite na sztywną pianę białka oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz kakao .
Wlać do wysmarowanej tłuszczem i bułką tarta formy białe ciasto, przy czym należy troszkę zostawić. Tą resztę białej masy wymieszac z odrobiną kakao. Kakao wsypać tyle aby zaciemniła biała mase. Wylac na białą masę
Ciemną masę wylać na białą.
Piec ok 40-45 minut w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego :)
Można polać polewą czekoladową :)
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz