niedziela, 26 lutego 2012

Torcik serkowo-galaretkowy na zimno - mojej mamy

Składniki

- 3 serki homogenizowane - waniliowe
- 4 galaretki - kolorowe (rozne smaki)
- bakalie - rodzynki (spazone wrzatkiem), orzechy posiekane (i w calosci do przyozdobienia), skorka pomaranczowa w cukrze



Przygotowanie

Kazda z galaretek rozpuscic w szklance goracej wody - dobrze rozpuscic - i ochlodzic.

Przygotowac tortownice - wylozyc folia.

Spod torcika - do ostudzonej galaretki (sam wybierasz kolor galaretki, czy smak) dolozyc 1 serek homogenizowany i dobrze wymieszac. Wstawic do lodowki na 20 min.
Po tym czasie wylac lekko scieta galaretke z serkiem do tortownicy i ponownie wstawic do lodowki (juz w tortownicy).

Przygotowac nastepna galaretke
: zastudzic na sztywno , poszatkowac widelcem, a nastepnie wymieszac z drugim serkiem i bakaliami.
Wylozyc do tortownicy jako 2-ga warstwe.

Jako 3 warstwe torcika, powtorzyc tak jak spod albo jak 2 warstwa - zaleznie jak kto woli - czyli albo mieszamy serek trzeci z galaretka i wylewamy lekko ciety na torcik, albo stezona galaretke podziabac i wymieszac z serkiem i czescia bakalii.

4 galaretke juz dobrze tezejaca wylac na wierzch tortu.
Mozna ozdobic bakaliami.
Wstawic na noc do lodowki.


Ach te smaki dziecinstwa....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz