poniedziałek, 27 lutego 2012

Pieczona zupka krem z warzyw

Składniki

1 marchewka
1 pietruszka mała
kawałek selera
cebulka cukrowa
mala cukinia
1,5 pomidorka
kawałek dyni
5 ząbków czosnku
1 ziemiak
3 łyżki oliwy z oliwek
garśc pestek słonecznika
dwie kromki pieczywa z ziarnami

To jest wersja którą ja zrobiłam ,ale szczerze mówiąc można dodac takie warzywka jak się lubi.




Przygotowanie

Wszystkie jarzynki kroimy na kawałki i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą, skrapiamy oliwą i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. W pół litrze rozpuszczamy dwie kostki bulionu cielęcego, po pół godzinie sprawdzamy czy warzywa miękkie, jeśli nie zostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku, przekładamy do bulionu, blenderujemy. Podajemy z grzankami z uprażonymi pestkami słonecznika, ja to robię na jednej patelni.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz