wtorek, 28 lutego 2012

Wołowina po meksykańsku

Składniki

 80 dag wołowiny gulaszowej
 3 średnie cebule
 3 ząbki czosnku
 1 pikantna czerwona papryczka chili
 3 łyżki oleju
 sól
 pieprz
 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
 1 łyżka mąki
 1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki (w zalewie)
 2 puszki (po 425 ml) czerwonej fasolki
 1 puszka (425 ml) kukurydzy
 1 pęczek bazylii
Porcja dla 4 osób



Przygotowanie

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zaś w plasterki. Pikantną papryczkę oczyścić, umyć i pokroić w krążki. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć czosnek z cebulą. Następnie zdjąć podsmażony czosnek i cebulę i na tym samym oleju podsmażyć porcjami wołowinę. Następnie dodać czosnek, cebulę i pikantną papryczkę, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką w proszku. Oprószyć mąką i zasmażyć. Podlać mięso szklanką wody, dodać pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować  na średnim ogniu pod przykryciem 30-40 minut. Fasolkę i kukurydzę osączyć, dodać do mięsa, krótko podgrzać. Danie jeszcze raz przyprawić i posypać drobno posiekaną bazylią. Przełożyć do podgrzanej miski. Podawać razem z ugotowanym na sypko ryżem.
          ...smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz