czwartek, 9 lutego 2012

wypasiona zapiekanka jarosza

Składniki

1 duży kalafior (1 kg)
50 dag brokutów
3 pomidory
5 dag żółtego sera
1 cebula
2 łyżki masŁa
2 mąki
10 dag śmietanki kremówki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz



Przygotowanie

1. Kalafior i brokuły oczyść, podziel na małe różyczki. Gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Osacz, zachowaj 300 ml wywaru. Zetrzyj ser. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i skórkę. Miąższ pokrój w maleńką kosteczkę.
2.Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Oprósz mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Mieszając, powoli dolewaj wywar z warzyw, zagotuj. Połącz ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Brokuły i kalafior ułóż w formie żaroodpornej, posyp pomidorami, polej sosem. Posyp startym serem. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz