Składniki
Papryka igołomska lub czerwona( w zależności od ilości osób 1 czerwona lub 2 igołomskie na 1 osobę)
Resztę składników podaje na porcje dla 4 osób
Pol kilograma mielonej łopatki lub karczku
2 torebki ryżu po 125 gram
Jajko
Mała cebula
Przecier pomidorowy
Łyżka mąki
Przyprawy
litr wywaru mięsnego lub z kostki rosołowej
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. nie płuczemy torebek z „kleiku”
Wierzch z ogonkiem odcinamy z papryki .NIE WYRZUCAMY! dokładnie myjemy paprykę.
Ostudzony ryż mieszamy z mięsem mielonym, surowym jajkiem i cieniutko posiekana cebula. Przyprawiamy pieprzem, ostra i słodka papryka, solą i dokładnie mieszamy najlepiej ręka, tak żeby nie było grudek z ryżu.
Nadziewamy farszem papryki i przykrywamy wierzchem z ogonkiem.
W garnku podgrzewamy oliwę, kładziemy papryki( na stojąco, ogonkami do góry) chwilkę podsmażamy posypujemy kostka Knorr czosnkową lub czosnkiem granulowanym i zalewamy bulionem. przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 45 minut(czerwona papryka 10 minut dłużej. wyjmujemy paprykę. Do bulionu po papryce dodajemy mały przecier pomidorowy, przyprawy do smaku i zaklepujemy mąką sos.
Paprykę podajemy na gorąco z sosem pomidorowym . zamiast farszu ryżowo- mięsnego można dać farsz mięsny( przygotowanie takie samo tylko bez ryżu) i podawać jako dodatek do ziemniaków, ryżu lub makaronów.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz