sobota, 4 lutego 2012

Zawijaniec boczkowy

Składniki


1 kg boczku surowego
½ kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
3 ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
Łyżka miodu
1 łyżka przyprawy gyros
Sól lub vegeta
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Garść śliwek suszonych bez pestek



Przygotowanie

Boczek umyć, osuszyć, odciąć skórę i przekroić wzdłuż, nie docinając do końca.
Rozpłaszczyć płat i rozbić tłuczkiem.
Zrobić zaprawę ze zmiażdżonego czosnku, soku cytrynowego, miodu i łyżki vegety.
Natrzeć zaprawą płat boczku z obydwu stron, odstawić do lodówki na 2 godz.
Mięso mielone wyrobić z jajkiem, przyprawą gros i mąką ziemniaczaną.
Rozłożyć na dłuższym brzegu boczku. Poupychać w mięsie mielonym śliwki.
Zwinąć boczek jak roladę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w brytfannie spięciem do dołu.
Posmarować wierzch olejem. Piec w temp. ok. 200 stopni przez 1,5 godziny. Jeżeli wierzch zbyt się rumieni, przykryć folią aluminiową.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz