środa, 8 lutego 2012

biszkopt z galaretkami

Składniki

6 jajek
6 lyzek cukru pudru
6 lyzek maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
masa:
4 galaretki-różne kolory
5 jajek
1 kostka masla
1 szklanka cukru pudru
1 op.żelatyny



Przygotowanie

ciasto- bialka ubić na sztywną pianę dodać cukier,nadal ubijając dodać żółtka, makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy, piec ok.30 min. w temp.180st.
masa:galaretki wsypać do 4kubków(ok.300ml.)-każdy kolor w innym, zalać wrzątkiem i pozostawić do zastygnięcia
Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl.chłodnej przegotowanej wody;jaja ubić z cukrem na pianę; w drugim naczyniu utrzeć masło;dodawać do niego jaja.Galaretki pokroić w kostkę.Do gotowej masy maślanej dodajemy rozpuszczoną żelatynę, szybko mieszamy, dodać pokrojone galaretki, delikatnie wymieszać i wylać na biszkopt.Smacznego!
Ja galaretki przygotowuję na dzień wcześniej, więc czas jaki poświęcam na zrobienie ciasta to ok.40 min.
Udaje się zawsze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz