sobota, 11 lutego 2012

Śledź wigilijny wg taty Różyczki

Składniki

5 płatów śledziowych matias
por
1/2 puszki kukurydzy
3/4 puszki czerwonej fasoli
sól
sok zcytryny
majonez
pieprz cytrynowy
olej



Przygotowanie

Śledzie wymoczyć około 2 godziny,dobrze odsączyć,pokroić na kawałki,ułożyć na półmisku.
Por bardzo cieniutko pokroić w talarki,lekko posolić ,odstawić na 15 min żeby zmiękł.
Fasolkę dobrze wypłukać na sitku pod wodą, razem z kukurydzą,dokładnie osuszyć.
Por wymieszać z kukurydzą i fasolką,posypać pieprzem cytrynowym,skropić sokiem z cytryną,wymieszać.
Na ułożone śledzie wyłożyć jarzynkę, polać olejem.udekorować majonezem.
Smacznego.

Smaczny śledź na wigilię,polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz