sobota, 4 lutego 2012

Naleśniki na mineralnej

Składniki

 3 jajka,
 2 szklanki mąki,
 1,5 szklanki mleka (najlepiej z kartonu),
 1,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej (jakaś dobra a nie najtańsza kranówa w butelce - polecam Bonaqua).
 szczypta soli,
 olej lub margaryna do smażenia.



Przygotowanie

Jajka rozmieszać (nie ubijać). Dodać wodę i mleko i mieszać. Powoli dodawać mąkę i mieszać. Dodać szczyptę soli i nadal mieszać aż do pozbycia się grudek. Należy uważać, aby ciasto nie zaczęło się pienić, bo dzięki zasotosowaniu wody mineralnej może przy szybkich mieszaniu np. mikserem zacząć powstawać piana.

Smażyć na małym ogniu żeby były ledwo białe. Są lekkie ale pozbawione smaku, przec co nadają się do zawijania wszelkich farszów o ostrych smakach (paprykowe, pieprzowe, imbirowe itd.).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz