piątek, 3 lutego 2012

Ciasto włoskie

Składniki

6 dużych jabłek - albo około 1kg innych
1,5 szklanki maki
2 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyzeczka sody ( jezeli dasz więcej proszku do pieczenia to soda jest niepotrzebna )
1 szklanka pokruszonych orzeczów włoskich lub innych bakali w ostateczności - dobrze smakuje z mieszanką keksową
szczypta soli



Przygotowanie

Do miski wrzucic pokrojone i obrane ze skórki jabłka, dodac do nich makę, żółtka, cukier, oliwę , proszek , sode ( woli uznania ) i orzechy lub inne bakalie . Na samym końcu ubić pianę z bialek i odrobiną cukru i szczyptą soli i połączyc ją z ciastem. Wlać na blachę i piec około 30 - 45 minut w zależności od wyrośniecia ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz