poniedziałek, 27 lutego 2012

Ciasto z owocami i szampańską galaretką

Składniki

BISZKOPT:
- 6 jajek (odzielnie żółtka i białka)
- 12 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny lub wody

Możecie też użyć 2 gotowych spodów lub upiec biszkopt według własnego przepisu:)

KREM:
- 1 l mleka 3,2%
- 1,5 szkl. cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 kostki masła
- 1 zapach waniliowy

NASĄCZENIE:
- ok. 400 ml mocno posłodzonej wody wymieszane z sokiem z 1/2 cytryny i kilkoma kroplami zapachu rumowego

POZA TYM:
- 300 ml malin
- 750 ml słodkiego szampana lub wina musującego
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 8 łyżeczek żelatyny



Przygotowanie

BISZKOPT:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, dodać przesianą mąkę. Z białek ubić sztywną pianę.
2. Dodać pianę do żółtek (nie na odwrót) i delikatnie wymieszać.
3. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem średniej tortownicy (ok. 24 cm) lub prostokątnej blaszki. Piec, sprawdzając patyczkiem, aż ciasto będzie suche i przyrumienione. Gotowy biszkopt ostudzić i podzielić na 2 krążki.

KREM:
4. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić.
5. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować.

I GALARETKA:
6. Szampana podgrzewamy ale nie gotujemy. Odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z żelatyną, tak żeby się rozpuściła.
7. Do szampana dodajemy cukier i cukier waniliowy i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

WYKONANIE:
8. Pierwszy krążek biszkoptu nasaczamy, samrujemy połową kremu, przykrywamy drugim krążkiem, nasączamy i sarujemy resztą kremu. Na to układamy maliny.
9. Gdy galaretka będzie tężeć wylewamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki aż całkiem zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz