środa, 29 lutego 2012

Kolorowe jajka na twardo

Składniki

6-10 jajek
majonez,
sałata, rzodkiewka, szczypiorek
sól
barwniki spożywcze



Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (10-15 minut). Ugotowane wstawić do zimnej wody i schłodzić. Skorupki jajek delikatnie porozbijać, ale nie obierać ich.

W szklankach przygotować barwniki i zanurzyć w nich całe jajka.
Pozostawić na 3-4 godziny, a następnie wyjąć ze szklanek i obrać ze skorupek. Na jajkach powstanie mozaika i będą kolorowe.

Ustawić na półmistu, ścinajac szerszą część jaja nożem i udekorować według uznania majonezem i zieleniną.

Barwniki spożywcze można zastąpić: zielony - wywarem ze spinaku, żółty - kurkumą, czerwony - koncentratem barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz