czwartek, 2 lutego 2012

torcik nektarynowo-cytrynowy

Składniki

biszkopt potrójny jasny

masa:
1 litr śmietanki kremówki 30 lub 36%
9 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki kurkumy
starta skórka z cytryny
3 nektaryny + 1 do dekoracji
sok z cytryny
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 100 ml wrzącej wody
 
poncz:
zaparzyć jedną torebkę dobrej, mocnej herbaty
2 łyzki wódki
3-4 łyżeczki cukru



Przygotowanie

Pierwszy biszkopt dokładnie nasączyć ostudzonym ponczem.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier, ostudzoną żelatynę-wymieszać i podzielić na 3 części. Do jednej z nich wsypać pokrojone w drobną kosteczkę nektaryny polane i wymieszane z sokiem z cytryny i połączyć. Do drugiej masy wsypać kurkumę, skórkę cytrynową i wymieszac miskerem. Trzecia masa zostaje biała.

Na pierwszy biszkopt wyłożyc masę z owocami i przykryć kolejnym. Nasączyć ponczem i przykryc żółtą masą. Przykryć trzecim plackiem, lekko go nasączyć. Wierzch torta udekorowac jasną masą i wedle uznania nektarynami, wiórkami kokosowymi, posypką owocową itp.


 
                                                              

Oczywiście można upiec biszkopt samemu, lecz ja z braku wolnego czasu i wygody kupuję gotowe biszkopty tortowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz