piątek, 3 lutego 2012

Pikantne jajka w orzechowej skorupce

Składniki

7 dużych jaj,
2 łyżki oleju,
1 cebula,
3 duże marchewki,
2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
5-6 łyżek tartej bułki,
80 g nerkowców,
sól i pieprz.



Przygotowanie

Sześć jaj włożyć do rondla, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut, następnie zalać zimną wodą, ostudzić i delikatnie obrać.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
Rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i dusić przez 4-5 minut, aż zmięknie. Dodać curry i tartą bułkę. Wymieszać, zdjąć z patelni i przestudzić, dodać do farszu surowe jajko, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podzielić farsz na 6 porcji, kolejno obtaczać w nim jajka. Następnie posypać kule posiekanymi orzechami, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Podawać z sałatą.

Inna propozycja jest taka, że potrawę można przygotować z 18 przepiórczych jaj. Jedno kurze trzeba wtedy dodać do masy marchewkowej. Zapieka się je wtedy krócej, około 12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz