wtorek, 28 lutego 2012

pizza ziemniaczana na szybki obiadek

Składniki

Surowe ziemniaki, jajko, mąka, sól, pieprz, kiełbasa np. grilowa, cebula, ser, przyprawa do ziemniaków olej do smażenia



Przygotowanie

Ciasto sporządzić jak do placków ziemniaczanych, czyli: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmiksować mikserem. Do powstałej papki wbić jajko (lub dwa w zależności ile jest ciasta), podsypać mąką, dodać do smaku soli i pieprzu oraz przyprawę do ziemniaków. Ciasto musi mieć konsystencję średnio gęstą. Do takiej masy wkładam pokrojoną w kosteczkę cebulkę, oraz polkrojoną kiełbasę( w ilości zależnej od gustu).Mieszam wszystko. Na patelni rozgrzewam olej i kładę ciasto ( jak placki ziemniaczane, tylko dużo większe). Odwracam na drugą stronę i obsmażam placek z drugiej strony.Sypię startym serem i przykrywan patelnię pokrywką. Jak ser się rozpuści, to znaczy że pizza jest gotowa. Najlepsza jest z ketchupem, albo z majonezem.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz