środa, 15 lutego 2012

sernik Bożonarodzeniowy

Składniki

Ciasto:
2,5-3 szkl mąki pszennej
kostka masła
1 łyzka kakao
1 łyzka cukru
tabliczka gorzkiej czekolady

Masa:
1 kg twarogu
1 opakowanie śmietany18%
szklanka cukru
6 jajek
torebka budyniu smietankowego lub waniliowego
rodzynki lub skorka pomarańczowa

Dodatki:
ewentualnie brzoskwinie lub gruszki




Przygotowanie

        Przygotuj ciasto:
Do metalowej miski włoz połamaną czekolade, dodaj łyżkę wody
postaw miskę na garnku z goraca wodą i mieszaj az sie czekolada rozpuści.
gdy lekko przestygnie dodaj pozostałe składniki, zagniec by powstała kula ciasta,  3/4 wylep na tortownicy 24cm reszte odłoz na kruszonke.

        Masa serowa:
twarog,smietane, cukier i proszek budyniowy utrzyj. ucierajac dokladaj po żółtku i ucieraj. pozostałe bialka utzryj na piane i pomału dodawaj do sera.  dożuc rodzynki i skórke - wymieszaj.

na wylozona ciastem  balache wylej mase serowa

(tu ewentualnie mozna wylac połowe masy na niej polozyc gruszki lub brzoskwinie i zalac druga polową)

na mase posypac pokruszona reszte ciasta
Piecz okolo  godzine-półtorej (w zaleznosci od piekarnika) w temp 200stopni

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz