wtorek, 7 lutego 2012

Czekoladowe babeczki

Składniki


25 dag czekolady lub polewy czekoladowej (kakaowej),
20 foremek z karbowanego papieru


wypełnienie babeczek:


masa orzechowa,
inne kremy czy masy,
konfitury,albo dżem,
albo jabłka pieczone (w cząsteczkach),
lub wg własnego pomysłu




Przygotowanie

Gotową masę lub czekoladę pokruszyć, wrzucić do rondelka umieszczonego w garnku z gotującą się wodą.
Kiedy się rozpuści, wystawić rondelek, poczekać chwilę, by zgęstniała.
Wnętrza foremek posmarować pędzelkiem dość grubą warstwą gęstej masy i odłożyć w chłodne miejsce by stwardniała.
Delikatnie wyjąć z foremek zastudzone babeczki i wypełnić je dowolnym nadzieniem.

Uwaga:
jeśli babeczki (masa) są zbyt cienkie i trudno je wyjąć z foremki, musimy je jeszcze raz posmarować masą by stały się grubsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz