wtorek, 7 lutego 2012

Przekładaniec czarno-biały

Składniki

Ciasto białe:
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
4 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
8 łyżek ciepłej wody
8 łyżek oleju
4 jaja
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao (najlepiej gorzkiego, ciemnego do pieczenia, ale możebyć inne).

Dodatkowo - przegotowana woda i cytryna, cukier. Przygotować roztwór do nasączenia ciasta.

Masa do przełożenia:
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 kostka margaryny
4 łyżki mąki

Polewa czekoladowa:
1/3 kostki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao








Przygotowanie

Rozetrzeć cukier z żółtkami, dodać olej i wodę, dodać mąkę i proszek do pieczenia.Ubić pianę z białek i wymieszać. Upiec ciasto w tortownicy.
Tak samo przygotować drugie ciasto dodając jeszcze kakao.
Po wystudzeniu krążki ciasta przecinamy na pół, nasączamy wodą z cytryną i cukrem i przekładamy masą.

1 szklankę mleka zagotować z cukrem, pozostałe mleko wymieszać dokładnie z mąką (najlepiej mikserem) i połączyć z gotującym się mlekiem z cukrem. Wymieszać na gładką masę i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać margarynę i wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać nasączone krążki.

Całość polać polewą czekoladową (można kupić gotową w sklepie).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz