piątek, 3 lutego 2012

Kotlety ze świeżej kapusty

Składniki

główka kapusty( ok.1 kg )
10 dkg.startego żółtego sera
2 cebule
1 szkl.rosołu( może być z kostki )
2 łyżki keczupu
1 jajko
5 łyżek tartej bułki
1 łyżka mąki
sól, pieprz
ok 0,5 łyżeczki cukru
tłuszcz do smarzenia



Przygotowanie

Kapustę ( bez głąba ) pokroić w kostkę lub poszatkować, zalać rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem.Posiekaną cebulę zeszklić w 1 łyżce tłuszczu,opruszyć mąką i chwilę smażyć mieszając,po czym dodać do kapusty, zagotować i wystudzić. Dodać jajko,bułkę( można dodać troszkę więcej, żeby się nie rozpadało ),keczup,ser,przyprawy i wymieszać.Masa powinna być dość ścisła i pikantna. Formować okrągłe kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć. Podawać z ziemniakami i sosem grzybowym lub pomidorowym. Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz