niedziela, 5 lutego 2012

schab w migdałach

Składniki

1,5 kg schabu bez kości
1/3 szkl wytrawnego białego wina
2 łyżki margaryny
3 łyżki miodu
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki soku z cytryny
marynata staropolska do mięs i drobiu
sól, pieprz



Przygotowanie

Schab natrzeć marynatą, głęboko ponakłuwać i polać sokiem z cytryny i winem [zostawić 1 łyżkę wina] włożyć do lodówkina 3 godz.Po tym czasie wyjąć, obwiązać schab nicią i obsmażyć na margarynie, a następnie go upiec w piekarniku w temp.180 stop.około 1 godz.polewając go co jakiś czas wytworzonym sosem.Płatki migdałowe włożyć do woreczka foliowego pokruszyć, połączyć z miodem i łyżką wina, wymieszac.Wyjąć pieczeń, zdjąć nitkę,polać schab mieszanką migdałową i ponownie wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz