Składniki
3 udka
marynata:
2 lyzki oleju
3 lyzki Ajvaru http://www.wielkiezarcie.com/przepis21804.html
2 lyzeczka dzemu pomaranczowego
1 lyzeczka ostrej papryki w proszku
1 lyzeczka ziol prowansalskich
1 wycisniety zabek czosnku
sol, pieprz
Przygotowanie
1. Udka umyc i wysuszyc.
2. Z podanych skladnikow zrobic marynate i wymoczyc w niej udka. Ukladamy je w formie do pieczenia i polewamy pozostala marynata i pieczemy w 200°C przez ok. 45-60 minut.
Mozemy rowniez przygotowac je z dodatkiem ziemniakow pokrojonych w szpalty. Ziemniaki moczymy razem z udkami w marynacie, ukladamy na dnie formy a na nie kladziemy udka. Czas pieczenia nie zmienia sie. Ilosc: na 3 udka ok. 750 g ziemniakow.
Przepis sama wymyslilam, probujac wykorzystac resztke ajvaru i dzemu pomaranczowego. Wynik zaskoczyl mnie i dlatego dziele sie nim z wami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz