piątek, 13 kwietnia 2012

Proste i ostre udka z kurczaka

Składniki

3 udka

marynata:

2 lyzki oleju
3 lyzki Ajvaru  http://www.wielkiezarcie.com/przepis21804.html
2 lyzeczka dzemu pomaranczowego
1 lyzeczka ostrej papryki w proszku
1 lyzeczka ziol prowansalskich
1 wycisniety zabek czosnku
sol, pieprz



Przygotowanie

1. Udka umyc i wysuszyc.

2. Z podanych skladnikow zrobic marynate i wymoczyc w niej udka. Ukladamy je w formie do pieczenia i polewamy pozostala marynata i pieczemy w 200°C przez ok. 45-60 minut.

Mozemy rowniez przygotowac je z dodatkiem ziemniakow pokrojonych w szpalty. Ziemniaki moczymy razem z udkami w marynacie, ukladamy na dnie formy a na nie kladziemy udka. Czas pieczenia nie zmienia sie. Ilosc: na 3 udka ok. 750 g ziemniakow.


                         

Przepis sama wymyslilam, probujac wykorzystac resztke ajvaru i dzemu pomaranczowego. Wynik zaskoczyl mnie i dlatego dziele sie nim z wami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz