środa, 4 kwietnia 2012

Zapiekanka z ziemniaków I

Składniki

500g ziemniaków,
150g startego żółtego sera,
1 cebula,
125g wędliny (kiełbasa, szynka, parówki),
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
250ml mleka,
sól,
tłuszcz do smażenia,
produkty KAMIS: 1 łyżka Przyprawy do dań z ziemniaków, 1/2 łyżeczki Gałki muszkatołowej mielonej.



Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić na plasterki. Kiełbasę oraz cebulę pokroić i podsmażyć na patelni. Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła, rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać “Przyprawę do dań z ziemniaków”, gałkę i zagotować. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, cebulę z kiełbasą, połowę sera, ziemniaki. Zalać sosem z mleka i posypać resztą sera. Zapiekać 30 min. w temperaturze 220° C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz