wtorek, 17 kwietnia 2012

Skrzydełka na ryżu

Składniki

-1kg skrzydełek
-2 ząbki czosnku
-2 szklanki ryżu
-3 cebule
przyprawy
-tymianek
-bazylia
-oregano
-estragon
-słodka papryka,2 łyżki oleju,sól , pieprz
sos
-ząbek czosnku
-5szklanek wody
-1/2 łyżeczki pieprzu
-2 łyżki vegety
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-1 kostka masła
-2 łyżeczki cukru
-6 łyżeczek keczupu



Przygotowanie

Skrzydełka myjemy i osuszamy.Przyprawy wsypujemy do miski ,dodajemy czosnek pokrojony w kosteczkę,wlewamy 2łyżki oleju i mieszamy.Skrzydełka smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Surowy ryż wsypujemy na blachę,na wierzch wykładamy pokrojone w plastry cebule a następnie skrzydełka.Przygotowujemy sos;masło rozpuszczamy na małym ogniu,mieszamy z posiekanym czosnkiem,vegetą,pieprzem ,papryką,cukrem i keczupem, wlewamy wodę.Skrzydełka zalewamy połową sosu,resztę sosu dolewamy w trakcie pieczenia.Blachę wkładamy do gorącego piekarnika 180-190 stopni i pieczemy 1godzinę i15minut.Gdy skrzydełka są zrumienione przewracamy na drugą stronę.
Do chrupiących skrzydełek z ryżem wystarczy tylko dodać dowolną surówkę i pyszny obiad gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz