piątek, 18 maja 2012

Chleb tostowy o aromacie pizzy z maszyny

Składniki

szklanka (250ml) letniego mleka
100g rozpuszczonego masla (albo margaryny)
1 jajko rozkłócone
1 czubata lyzeczka soli morskiej
1 lyzeczka plynnego miodu
500 g mąki typ 650
1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 25 g żywych*
1 plaska lyzeczka cukru
5 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę (myślę, że można zastąpić płaską łyzeczką koncentratu)
2 łyżeczki przyprawy do pizzy (ważne żeby było oregano i bazylia)



Przygotowanie

Przepis skopiowany z http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5265&st=0
 
Włożyć wszystko do maszyny i włączyć program ,,samo wyrabianie" a kiedy program się skończy, włączyć ,,samo pieczenie". (Wprowadziłem lekką modyfikację do przepisu : program dla clatronic 3 weissbrot-do przygotowania szczególnie pulchnego chleba pszennego i mieszanego czas 3:40 min.) Nie dodaję pomidorów i wychodzi też dobry.

*jeśli drożdże zywe, 15 minut wcześniej zrobić rozczyn z tej łyżeczki cukru, drożdży i łyzeczki mleka i mąki)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz