czwartek, 24 maja 2012

Risotto z pieczarkami i ziel groszkiem

Składniki

300 g ryzu arborio 5-6 pieczarek

1 cebula

800 ml bulionu warzywnego z kostki

3/4 szkl zielonego groszku



50 g startego parmezanu

50 g orzeszkow piniowych

1 zabek czosnku

200 ml bialego wytrawnego wina

oliwa z oliwek











Przygotowanie


1. Pokrojona cebule zeszklic na oliwie

Dodac posiekany czosnek + pieczarki ( plasterki ), podsmazyc ok 5 minut.

2. Dodac ryz i skropic wszystko odrobina oliwy.

3. Nastepnie wlac goracy bulion i mieszac od czasu do czasu az ryz wchlonie bulion

4. Dodac zielony groszek i wlac wino

5. Wymieszac wszystko i gotowac jeszcze jakies 5 minut

6. Na koncu dodac parmezan i orzeszki piniowe ( mozna je wczesniej podprazyc na suchej patelni )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz