sobota, 5 maja 2012

Kokosowo-Herbaciane Ciastko Śniadaniowe

Składniki


1 szklanka mocnej czarnej herbaty
1/3 szklanki płatków owianych błyskawicznych
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki imbiru (można więcej dla bardziej wyrazistego smaku)
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/2 szklanki wiórków kokosowych + 2 łyżki (patrz przepis)




Przygotowanie

W oryginale Coconut Chai Breakfast Cake to danie bardzo popularne w Azji. Przerobiłam je trochę tak, by składniki można było dostać w Polsce. Jest mało pracochłonne, a efekt jest zaskakujący !Przepis na 9 porcji. Każda porcja - 179 kcal.

Przygotować herbatę (do szklanki wrzątku wrzucamy 2 szaszetki herbaty i zostawiamy do ostygnięcia) Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne (moje jest owalne, w najdłuższym miejscu ma 25cm). W misce zmieszać suche składniki. Dodać wystudzoną herbatę (oczywiście bez saszetek), sos jabłkowy, ocet, zapachy i 2 łyżki wiórków kokosowych. Wymieszać wszystko dobrze i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami (1/2 szklanki). Piec ok. 25 minut do suchego patyczka. Serwować ciepłe albo w temp. pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz