Składniki
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
Przyprawa do drobiu
Sól,pieprz,
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju
Do panierowania:
mąka ziemniaczana
2 jajka,vegeta
Olej do smażenia
Sos żurawinowy:
4 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1/2 małego ketchupu pikantnego
2 łyżki dżemu żurawinowego
1-2 ząbki czosnku
sól,pieprz
Sos czosnkowo-ziołowy:
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
1/2 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
sól ,pieprz
suszony koperek ,pietruszka
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę (kęski ),posypać przyprawami ,dodać olej,czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić do lodówki na 1/2 godz.może być dłużej.
Panierować najpierw w mące,a później w jajku (UWAGA:nie zmieniać kolejności panierki, jeżeli zrobisz odwrotnie to wyjdą kamyczki), wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Odstawić w chłodne miejsce.
Podawać jako zimną przystawkę z sosem żurawinowym lub jak kto woli z czosnkowym.
Przygotować sosy:
Wszystkie składniki na sos żurawinowy dać do miski, wymieszać, doprawić i schłodzić w lodówce.Sos ma ciekawy słodko - ostry smak.
Wszystkie składniki na sos czosnkowo-ziołowy dać do miski,wymieszać,doprawić i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz