Składniki
sałata lodowa
pomidor
ogórek świeży
kukurydza konserwowa
żółty ser tarty
szynka
paluchy/bagietka/pita/pieczywo czosnkowe do wyboru
Sos czosnkowy:
śmietana lub jogurt(najlepszy grecki lub lub bohuna)
czosnek,sól,pieprz,cukier(szczypta) cytryna .Do jogurtu,lub śmietany(ja zwyklę mieszam np.2łyż śmietany,2 jogurtu )wycisnąć przez praskę lub posiekac czosnek,doprawić do smaku i schłodzić w lodówce,podawać osobno w sosjerce.
Sos vinegret: oliwa z oliwek lub olej palmowy(lub inny z 1 tłoczenia),sól, pieprz,cukier,czosnek(tu opcjonalnie),cytryna lub ocet balsamiczny.Oliwę utrzeć z sokiem cytryny lub octem na gładką masę i doprawić do smaku .Postępować j/w.
Sos majonezowo śmietanowy / jogurtowy z bazylią:
majonez, jogurt j/w,sól cukier pieprz cytryna(odrobinę) świeża bazylia.Majonez wymieszać z jogurtem dodać przyprawy i drobno posiekaną koniecznie świeżą bazylią.Można też dodawać inne najlepiej świeże zioła.Na tej samej bazie można przygotować sos koperkowy czy koperkowo-pietruszkowy.
Oliwa z oliwek z ziołami :
wysokiej jakości oliwę wymieszać ze świezymi drobno usiekanymi ziołami,kompozycja dowolna np.: bazylia tymianek oregano mięta itp.
Przygotowanie
Sałatę drobno pokroić,ułozyć na niej pokrojone w kostkę pomidory,dookoła poukładać ogórka w plasterkach posypać wszystko kukurydzą Całość obficie obsypać drobno pokrojoną a najlepiej grubo zmieloną szynką i startym żółtym serem.Podawać z sosami i podgrzanymi paluchami,pieczywem czosnkowym zarumienionymi kromkami bagietki.
Gorąco polecam tą sałatkę!Jadłam taką w jednej z nadmorskich restauracji i była przepyszna!Mi najlepiej smakowała z sosem czosnkowym i vinegretem,ale z innymi też z pewnością będzie dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz