niedziela, 20 maja 2012

różyczki ruskie

Składniki

Przepis na 40 pierogów


3 szklanki mąki przesianej przez sitko
3/4 wrzącej wody
sól

Farsz:


kostka sera półtłustego (200 g)
4 duże ziemniaki przeciśnięte przez praskę
1 średnia cebula drobno pokrojona
łyżka masła
1 jajko
sół, pieprz

Sos pomidorowo-paprykowy Amino
łyżka oleju i sól do wody na pierogi



Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę posolić i zalać wrzącą wodą. Odczkać ok. 10 min i zagnieść ciasto.

Farsz:
Na maśle usmażyć cebulę i dodać ją do ziemniaków, wymieszać. Ser rozkruszyć widelcem, wbić jajko, posolić, połączyć z ziemniakami z cebulą, dodać jeszcze pieprzu do smaku.


Uformować pierogi. Mój sposób:




Zagotować wodę, posolić i wlać łyżkę oleju, wrzucić pierogi i gotować na małym ogniu/ temp. W międzyczasie ugotować sos Amino (proszek rozprowadzić w zimnej wodzie i zagotować, ciągle mieszając). Wyjąć pierogi-różyczki na talerz i zalać sosem :)

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz