czwartek, 31 maja 2012

Karkówka na obiad

Składniki

6-8 plastrów karkówki2-3 cebulepuszka ananasów3 kolorowe paprykisos w torebce np. myśliwski, cygański.jajkobulka tarta



Przygotowanie

Karkówkę solimy i pieprzymy.
Obtaczmy w jajku i bułce tartej jak na zwykle schabowe.
Smażymy na oleju lub innym tłuszczu.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na tej samej patelni dusimy pokrojona w grube piórka cebule, ja kroilam cebule na 6, przez okolo 10 minut.
Cebule kładziemy na karkówke w naczyniu.
Na cebule układamy pokrojone w duża kostkę anansy z puszki.
Na patelnie wrzucamy pokrojone w kostkę (taka sama jak ananasy) papryki i zalewamy sokiem ananasowym z puszki.
Dusimy okolo 10 minut w soku z ananasów.
Układamy papryke w naczyniu na ananasach.
W garnuszku robimy sos z torebki używajac połowe wody niż jest podane w przepisie.
Posypujemy wszystko wegeta lub polewamy sosem sojowym i zaostrzamy ja użyłam pieprzu cajene, można papryka ostra, jak kto lubi.
Zalewamy wszystko sosem i resztą soku z anansa.
Wsadzamy naczynie do pieca na okolo 130 -150 stopni i czas dowolny. Im dłużej tym lepiej, ja piekłam około 1,5 godziny ale godzina też będzie dobrze. Im dłużej pieczemy tym mięso i warzywa będą bardziej miękkie.
Jeszcze jedna rada: można nie panierowac kotetów jajkiem i bułką, ja panierowałam, ale nastepnym razem nie będe, tylko lekko obtoczę w mące.
Mam nadzieje, że ktoś się skusi, bo naprawde warto.
Aha ja to podawalam z ryżem smakowym i sałatka z mieszanki sałat i kiełków w sosie vinigrete.
Pyszne było.
Bardzo prosze o opinie i pytania.
A teraz w skrócie:
1. mięso

2. cebula
3. ananas
4. papryka
5. doprawiamy na słoność i ostrość
6. sos z torebki i sok z ananasow
Pieczemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz