środa, 2 maja 2012

dietetyczna przekąska otręby z jogurtem i owocami

Składniki

składniki potrzebne do przygotowania przekąski dietetycznej:
trzy łyżki granulowanych otrębów np. z dodatkiem śliwek
kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru i o obniżonej zawartości tłuszczu (ok. 1,5% tłuszczu)
trzy łyżki dowolnych owoców o niskim indeksie glikemicznym np.  morele świeże i suszone, grejpfrut śliwki, czereśnie, brzoskwinie, pomarańcze, jabłka, kiwi, maliny, poziomki, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki

czas przygotowania:

błyskawicznie


potrzebne do przygotowania przekąski:



miseczka
łyżka




Przygotowanie

przepis na Otręby bz jogurtem i owocami: do miseczki wsypać trzy łyżki otrębów, polać je kubkiem jogurtu i posypać dowolnymi owocami o niskim indeksie glikemicznym (ja wybrałam borówkę)

rady dotyczące przepisu:

a) otręby granulowane są smaczne i zdrowe, bo mają dużo błonnika, który ułatwia trawienie - najlepiej wybrać na początku otręby smakowe (dostępne są otręby min. ze śliwkami, jabłkami, żurawiną) i rozpoczynać ich jedzenia od 2-3 łyżek
b) cała paczka otrębów ma 510 kcal i starcza na przygotowanie ok. 6 porcji - otręby są więc niskokaloryczne i bardzo sycące - taka porcja wystarczy nam na przekąskę na drugie śniadanie i na pewno nie będziemy głodni aż do obiadu
c) podane składniki wystarczą na wykonanie jednej porcji
d) taka przekąska jest również idealna na dietetyczny deser a ponieważ można zmieniać składniki (np. użyć otrębów jabłkowych i innych owoców) długo się nie znudzi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz